Butikkmat og ferdigvarer

Jeg har gjort noen få observasjoner når det gjelder maten vi kjøper i butikkene. Det synes meg at det stadig kommer flere ferdigprodukter, i stadig mindre format og utgaver. For eksempel selges det veldig små poser med nøtter som kalles ”småsulten”, til en veldig høy pris sammenlignet med vektprisen på større poser. Samtidig fjerner de flere større produkter, la oss si store nøtteposer, slik at folk blir tvunget til å kjøpe flere pakker, for det er ikke tilfredsstillende med kun én liten pakke. Det er en lur utnyttingsstrategi, hvor industrien tjener store penger på oss som forbrukere. Vi går raskere tomt for produktet, siden det selges i små pakker, og blir dermed oftere nødt til å besøke butikken for å handle mer av det. Utspekulerte greier. Dette skaper også svært mye unødig emballasje, og dermed mer forurensing, unødig søppel, og giftig avfall. Dersom ting hadde blitt solgt i større pakker, hadde det blitt billigere å kjøpe, mindre emballasje, og man hadde ikke gått tom så raskt slik at man må farte til butikken og tilbake så ofte. En annen ting er det skumle antallet av ferdigprodukter som øker i butikkene. Med ferdigprodukter sikter jeg til produkter som ikke kan ansees som råvarer, eller ting som er sammensatt av en rekke raffinerte varer og andre stoffer, som vi ikke vet er farlige eller ikke. Vi vet ikke lengre stort om hva vi har i oss og hva industrien putter i varene. Folk flest orker ikke å sette seg inn i varedeklarasjonen på hvert et ferdigprodukt for å finne ut om det inneholder noen skadelige stoffer. Industrien har full makt til å putte hva nå enn de vil i matvarene, ting som gir dem økonomiske fortjenester, og de gir som regel blaffen i folks helse. Mange av dem lyver rett ut, kan hende av uvitenhet, at deres produkter er sunne, mens de egentlig inneholder skadelige stoffer. Slike produkter finner man over alt, og de inneholder alt fra giftige kjemikalier, til transfettsyrer, e-stoffer, avhengighetsdannende stoffer, og mye annet rart som ingen har helt peiling på hva er eller hva det gjør med oss. Store penger tjenes også på å ”vanne ut” produktene, og salgsprisen kan heves ved at folk er uvitende for hva varen egentlig inneholder. Et godt eksempel på dette er pølser, som folk ofte tar for å være en form for billigere kjøtt. Men pølser inneholder faktisk veldig lite kjøtt (som regel alltid under halvparten av alt innholdet), hvor mye er slakterirester, som fett og innvoller. Utrolig nok er det faktisk mest potetmel i pølsene, som gir pølsa den geleaktige konsistensen. I tillegg er pølsene tilsatt en del krydder, samt fargestoffer for at den skal se rødlig og kjøttaktig ut, og konserveringsmidler (pølser er kjent for å ha en lang holdbarhet). Hvor blir det av alle de rene råvarene? Det ser ut som om de bare blir færre og færre. Kanskje de en dag vil slutte helt å selge dem, for der vil være ferdigprodukter for alt? Mye tyder på at vi går i den retningen. Folk vil ha ting enkelt og lettvindt. Ferdiglaget vaffelrøre er et lite eksempel. Neste skritt er kanskje ferdiglagede vafler som man bare trenger å varme opp, og som inneholder så mye e-stoffer og konserveringsmidler at de har flere måneders holdbarhet. Snart er det kan hende ingen som kan lage maten sin selv, eller som vet hvor den kommer fra, eller vet hva som er i den. Det hele er ganske skummelt å tenke på, men dette er faktisk retningen vi beveger oss i. Som en person som bevisst har valgt å kutte ut sukker fra kostholdet, av helsemessige årsaker, legger jeg veldig godt merke til hvor mange varer som inneholder sukker i butikken. Dersom en skal leve et sukkerfritt liv i dette samfunnet, burde en være på vakt, for sukker finnes nemlig i de aller fleste ferdigprodukter, selv på steder en ikke skulle trodd det var. Jeg liker å lese innholdsfortegnelsen på de produkter jeg kjøper, ikke bare for å sjekke om der er sukker, men også andre ulumskheter. Jeg vil dog ikke ta for meg alle de helseskadelige effektene av sukker eller andre ting her. En annen ting er at matbevisstheten her i landet er ganske lav, og at folk bryr seg lite om hva de putter i seg, bare det smaker godt. At alt vi har i oss blir en del av kroppen vår er det få som tenker over, i den gode tro om at all mat er ”mat”, uten tanke for at den inneholder kjemikalier og helsefarlige stoffer. At over 1/3 nordmenn dør av kreft, og at de fleste sliter med en eller annen form for helseproblemer er ikke rart i det hele tatt.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Oversikt over tekster