Kanal for avhengighet eller kunnskap?

De fleste ser ut til å bruke internett på en lite konstruktiv måte, kun som enda en kanal for underholdning og meningsløst tidsfordriv, noe som gjenspeiler psykologiske mønstre basert på virkelighetsflukt.

Mennesker som har en sterk trang til å flykte fra virkeligheten, fra sine egne tanker, problemer og måten de normalt oppfatter verden på, har en tendens med å være offer for avhengigheter og de vil lett misbruke medium av alle typer, måtte det være alkohol, sukker, tv, spill, underholdning og narkotika, kun under motivet av å flykte eller "komme seg bort". Selv om det kanskje er en naturlig menneskelig reaksjon å flykte fra noe en opplever som ubehagelig eller smertefullt, så vil ikke flukten løse problemet, men snarere intensifisere og forsterke det. Skal en bli frisk fra denne "lidelsen" må en møte, se på og ta tak i problemet, så man kan transformere sin virkelighetsoppfatting og tilværelse til noe som ikke er problematisk å leve med.


Kjedsomhet er en lidelse av at man ikke godtar og prøver å flykte fra øyeblikket, og dette oppleves som en ubehagelig følelse som en må komme seg bort fra. Dersom man sier "ja" til hva enn som befinner seg i øyeblikket og godtar det ved kun å være tilstede, uten å stritte i mot eller å tenke på det, så vil kjedsomheten på magisk vis gå i oppløsning og forsvinne.

Ved siden av tilstedeværelse er den beste måten å unngå kjedsomhet på å komme i kontakt med ens indre undring og nysgjerrighet, som er viktige nøkler eller faktorer for vår utvikling som mennesker og for å utvikle interesser. Dessverre har samfunnet og skolegangen i vår tid som tendens å ødelegge undring, nysgjerrighet og interesser før vi når voksen alder. Vi må finne tilbake til disse viktige verdiene i oss selv for å ikke stagnere i et destruktivt mønster.

Vi må også bli mer bevisste på våre tendenser til å flykte, og da mener jeg ikke at en skal føle seg dårlig dersom en flykter, men en burde se på det, være klar over det og bevisst møte det og stille spørsmål ved hvorfor man handler som man gjør. Hva kan man gjøre for å få en mer interessant og meningsfull hverdag? Det er viktig å fokusere på det man føler er vakkert, interessant og givende.. det som får en til å undre.

Internett er et helt utrolig verktøy. Hadde man gått tilbake til 1950-tallet og fortalt dem om at man i nær framtid vil ha øyeblikkelig tilgang på all verdens informasjon, kunnskap og visdom; kun ved noen få tastetrykk, så hadde de blitt totalt forbløffet.. og de ville vært enda mer satt ut av å høre at de fleste i dag hovedsakelig bruker dette fantastiske verktøyet kun til enkel underholdning, som å se på morsomme bilder eller videoklipp. Vi må ikke glemme å bruke nettet til det store potensialet det har for læring og informasjon under undringen og nysgjerrighetens vinger!

1 kommentarer:

Øyvind Holmstad sa...

En som virkelig har forstått internettets muligheter er Michel Bauwens, stifteren av P2P-Foundation. Nylig ble han intervjuet av J.A. Arnfinsen hos Levevei.

- Episode 90: Peer to peer as an approach to governance, production and distribution of knowledge:

http://www.levevei.no/2014/01/episode-90-a-peer-to-peer-approach-to-governance-production-and-distribution-of-knowledge/

Legg inn en kommentar

Oversikt over tekster